Ketam Masak Cili

 

Hidangan Ketam Masak Cili

Bahan-bahan:

1.5 kg ketam

5 ulas bawang putih – dikisar

5 ulas bawang merah – dikisar

6 biji limau kasturi – diperah jusnya

3 sudu besar tomato puri

3 sudu besar cili kisar

3 sudu besar gula

1 tin kecil nanas

2 sudu kecil tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air hingga larut

1 biji telur

Garam secukup rasa

1 senduk minyak

1/5 cawan air

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar. Kacau seketika dan masukkan bawang putih dan bawang merah yang dikisar kemudian kacau hingga garing.

2. Masukkan tomato puri, jus limau kasturi, garam, gula dan air. Kacau dan biarkan mendidih.

3. Masukkan ketam dan kacau, kemudian biarkan hingga ketam masak.

4. Akhir sekali masukkan nanas, bancuhan tepung jagung dan telur. Kacau dan angkat. Hiaskan mengikut cita rasa tersendiri dan hidang panas-panas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: