Daging Tumis

Hidangan Daging Tumis

Bahan-bahan:
1 kg daging – dipotong nipis
20 tangkai cili kering – dikisar
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sm halia
1 sudu kecil ketumbar (biji)
1 sudu besar jintan manis (biji)
Sedikit minyak

Cara menyediakan:
1. Rebus daging hingga empuk.
2. Setelah diangkat, daging tadi diketuk sedikit dengan lesung batu.
3. Kemudian goreng seketika dan ketepikan.
4. Tumbuk semua bahan tumis hingga lumat.
5. Cili kering direndam dan ditumbuk. Jangan sampai lumat. (Tidak sesuai dikisar halus)
6. Tumis bahan tumis serta cili kering tumbuk hingga garing.
7. Masukkan daging, gula dan garam bersama daun salam dan limau purut.
8. Kecilkan api dan biarkan hingga garing.

2 Responses to “Daging Tumis”

  1. bile mase jadi chef???!

    Like

  2. Brutal Leo Says:

    Dah lama kan…… baru tau ke…. kesian

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: